grafika / reklama

345625945_777973750406127_7712918646615767694_n.jpg
345456377_1632063710609258_2226707752674652251_n.jpg
345435416_265617969175626_3826568646030737373_n.jpg
345420210_584002337072397_7801335976654617330_n.jpg
345471382_242172671734422_5941795799602965837_n.jpg
345431016_1225857044791722_7550869658235541948_n.jpg
345557823_6033977736709108_2146318973479937606_n.jpg
345443141_628951295788651_6656325435294433575_n.jpg
345431683_1520029555190736_7393533617321651782_n.jpg
345572029_1078420143123317_9050402324951396191_n.jpg
345434465_5911373975634386_7740885022139271185_n.jpg
Dodano:
Czas czytania: 2 min.

Sezon pasterski w Brennej oficjalnie rozpoczęty!

W niedzielę, 7 maja w Brennej odbył się Redyk, czyli pierwszy wypas owiec na górskich halach w tym roku. Mieszkańcy i turyści rozpoczęli sezon pasterski przy akompaniamencie góralskiej muzyki i zajadając się lokalnymi przysmakami.

Czym jest redyk?

Redyk, czyli oficjalne wyjście pasterzy ze swoimi stadami owiec na wypas na górskich halach był niegdyś postrzegany jako najważniejsze święto wsi. Przy okazji tych uroczystości spisywano owce, znakowano je i liczono. Przed wyprowadzeniem owiec na hale, przeprowadzano magiczne rytuały, aby uchronić zwierzęta przed chorobami. Owce przeprowadzano przez ogień, kazano im okrążać małą jodełkę lub świerka, a także okadzano ziołami. Dziś redyk jest wydarzeniem kierowanym głównie do turystów, chcących poznać folklor tamtejszych rejonów. Redykowi towarzyszy tradycyjna muzyka, potrawy i mnóstwo zabaw!

Wedle tradycji, redyk wiosenny powinien odbywać się w dzień św. Wojciecha (23 kwietnia). Dawniej sezon pasterski zamykał redyk jesienny, odbywający się w dzień św. Michała Archanioła (29 września). 

Wielkie świętowanie 

Tegoroczny redyk wiosenny odbył się 7 maja w Bacówce na Buczu. Podczas wydarzenia kapłan poświęcił i okadził owce, które następnie w spokoju mogły wypasać się na pobliskich łąkach. W redyku wzięło udział wielu mieszkańców Brennej i okolic, jak i turystów ciekawych góralskich zwyczajów. Górale w tradycyjnych strojach zapewniali muzyczną oprawę całego wydarzenia. Nie zabrakło także tradycyjnych, góralskich potraw m.in. oscypków z żurawiną.

Zajrzyjcie do naszej galerii i zobaczcie zdjęcia z tego wyjątkowego wydarzenia!

Autor / Źródło
Magdalena Świerczek / Gmina Brenna

Dodaj komentarz

Adres email nie będzie widoczny na liście komentarzy.

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe